Άδεια σε τέσσερις πολίτες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 19 Ιουλίου σε σχέση με τα επεισόδια στο συγκρότημα «ΔΙΑΣ» και στο Προεδρικό έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο για καταχώρηση αίτησης με κλήση για την έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari, το οποίο θα ακυρώνει τα αρχικά εντάλματα σύλληψής τους.
Παρέχοντας την άδεια για καταχώρηση της αίτησης το Ανώτατο αποφάνθηκε πρόσφατα ότι για επτά αδικήματα δεν ικανοποιείτο η προϋπόθεση της ύπαρξης εύλογης αιτίας ότι οι αιτητές τα είχαν διαπράξει και σε σχέση με ακόμα τρία ότι δεν ικανοποιείτο η προϋπόθεση της αναγκαιότητας για την έκδοση τους και δεν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας.
Σύμφωνα με την απόφαση την υπόθεση θα ορίσει ο Πρωτοκολλητής την 17.9.2021 και ώρα 09:00.
Όπως αναφέρεται «σύμφωνα με την υποστηρικτική ένορκη δήλωση, οι τέσσερις Αιτητές είχαν λάβει μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων που είχαν επιβληθεί από την Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, που πραγματοποιήθηκε την 18.7.2021, στη λεωφόρο Προεδρικού Μεγάρου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πορεία των διαμαρτυρόμενων στη λεωφόρο Άντη Χατζηκωστή και στο κτίριο του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», όπου προκλήθηκαν ζημιές εντός και εκτός του κτιρίου και σε αυτοκίνητα υπαλλήλων του συγκροτήματος που βρίσκονταν σταθμευμένα εντός του περιφραγμένου χώρου του συγκροτήματος. Οι διαμαρτυρόμενοι προέβησαν και σε εμπρησμούς αριθμού τέτοιων αυτοκινήτων. Μετά την αποχώρηση τους από το χώρο του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», οι διαμαρτυρόμενοι μετέβηκαν εκ νέου στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου όπου συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους ρίχνοντας πέτρες, κροτίδες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, φωνάζοντας διάφορα συνθήματα.
Προστίθεται ότι «μέλος της Αστυνομίας, που βρισκόταν σε καθήκον στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιλήφθηκε επτά διαδηλωτές να επιβιβάζονται σε ημιφορτηγό το οποίο διέθετε κλειστή καρότσα. Αναφέρεται στην υποστηρικτική ένορκη δήλωση ότι: «Μετά από παρακολούθηση του εν λόγω φορτηγού, διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες του εν λόγω ημιφορτηγού είχαν λάβει μέρος και στη διαμαρτυρία που έγινε στο συγκρότημα του «ΔΙΑ».»
Το ημιφορτηγό, συνεχίζει η απόφαση, «ανακόπηκε στη συνέχεια από περίπολο της Αστυνομίας. Σύμφωνα με την υποστηρικτική ένορκη δήλωση: “Τα πρόσωπα τα οποία επέβαιναν του ημιφορτηγού εξήλθαν από την κάσια και επιτέθηκαν στα μέλη της Αστυνομίας”».
Οι πρώτοι τρεις Αιτητές, που προφανώς είχαν εξέλθει από την καρότσα, συνελήφθηκαν επιτόπου για αυτόφωρα αδικήματα. Ο τέταρτος Αιτητής, που ήταν ο οδηγός του ημιφορτηγού, δεν αναφέρεται να αδικοπράγησε κατά την ανακοπή του ημιφορτηγού και δεν αναφέρεται ότι συνελήφθηκε.
Το περιστατικό της ανακοπής του ημιφορτηγού δεν συνδέεται με τα επίδικα εντάλματα σύλληψης που αφορούσαν σε αδικήματα που φέρονταν να είχαν διαπραχθεί στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου και του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ».
Προς συμπλήρωση της εικόνας των γεγονότων, σημειώνεται ότι η υποστηρικτική ένορκη δήλωση αφορούσε ακόμη πέντε πρόσωπα που δεν είχε καταδειχτεί να σχετίζονταν με τους Αιτητές. Το ένα πρόσωπο είχε συλληφθεί για αυτόφωρα αδικήματα στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ τα άλλα τέσσερα φέρονται ως οι διοργανωτές της εκδήλωσης.
Όπως συνεχίζει το κείμενο της απόφασης, «από την υποστηρικτική ένορκη δήλωση και με αναφορά στα όσα εξελίχθηκαν στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου και του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως να προέκυπτε σε σχέση με τους Αιτητές ήταν ότι είχαν λάβει μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.
Η αναφορά ότι «… διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες του εν λόγω ημιφορτηγού είχαν λάβει μέρος και στην διαμαρτυρία που έγινε στο συγκρότημα του «ΔΙΑ»», δεν συνιστά μαρτυρία την οποία θα μπορούσε να αξιολογήσει ο Δικαστής που έκδωσε το ένταλμα, αλλά κατάληξη της ομνύουσας αστυνομικού στη βάση μαρτυρίας που, αν υπήρχε, δεν αποκαλύφθηκε στον Δικαστή».
«Τα ίδια ισχύουν και σε σχέση με την αναφορά στην τελευταία παράγραφο της υποστηρικτικής ένορκης δήλωσης, για όλα τα πρόσωπα που η αίτηση αφορούσε, ότι: “υπάρχει μαρτυρία που παρέχει εύλογη υποψία ότι ενέχονται στη διάπραξη των πιο πάνω αδικημάτων”», σημειώνεται.
Και σε σχέση με το χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, συνεχίζει η απόφαση, «η μαρτυρία ότι οι Αιτητές είχαν λάβει μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν επεκτείνεται σε οτιδήποτε άλλο, πέραν του ότι παρέστησαν στην εκδήλωση και στο χώρο».
«Πέραν της παρουσίας τους στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, δεν παρουσιάστηκε καμιά συγκεκριμένη μαρτυρία ότι οι Αιτητές διέπραξαν ως αυτουργοί άλλο αδίκημα ή ότι ήταν συναυτουργοί, βοηθώντας, παρακινώντας, συμβουλεύοντας ή προάγοντας οιονδήποτε άλλον να διαπράξει οιονδήποτε αδίκημα», αναφέρεται.
Προστίθεται, μεταξύ άλλων, ότι «λαμβάνοντας ως δεδομένο, για σκοπούς της εξέτασης της επιμέρους πτυχής της Αίτησης, ότι η εύλογη υπόνοια περιοριζόταν στα αδικήματα η διάπραξη των οποίων θα μπορούσε να τεκμηριωθεί με την παρουσία και μόνο των Αιτητών στην εκδήλωση και στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, προκύπτει εκ πρώτης όψεως υπόθεση και υπάρχει συζητήσιμο ζήτημα ότι το ενώπιον του Δικαστή υλικό δεν μπορούσε να ικανοποιήσει την προϋπόθεση της αναγκαιότητας για την έκδοση των επίδικων ενταλμάτων και ότι δεν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας».
Έχουν, εν κατακλείδι, οι Αιτητές καταδείξει, σημειώνεται, «σε σχέση με τα επτά πρώτα προαναφερθέντα αδικήματα τα οποία τα εντάλματα αφορούσαν, εκ πρώτης όψεως υπόθεση για την χορήγηση άδειας για να καταχωρήσουν αίτηση για Certiorari, στη βάση ότι δεν ικανοποιείτο η προϋπόθεση της ύπαρξης εύλογης αιτίας ότι οι Αιτητές τα είχαν διαπράξει και σε σχέση με τα εναπομείναντα τρία στη βάση ότι δεν ικανοποιείτο η προϋπόθεση της αναγκαιότητας για την έκδοση τους και δεν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας».
«Παρέχεται συνεπώς άδεια στους Αιτητές να καταχωρήσουν αίτηση με κλήση για την έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari για τους πιο πάνω λόγους», καταλήγει στην απόφασή του το Ανώτατο.
Πηγή : ΚΥΠΕ